Home | Contact | Online afspraak
     

Raadpleging | Waarmee kan u bij mij terecht? | Wat brengt u mee? | Verlofperiode | Bereikbaarheid | Info en links | Publicaties

 
 
 

Waarmee kan u bij mij terecht?    

Voor al uw huidproblemen : Volwassenen & Kinderen

naast :
algemene dermatologie

  • Huidziekten (acne, psoriasis, eczeem, wratten, schimmel, parelwratjes, netelroos, couperose, herpes, overmatig zweten, zonne-allergie, ...)
  • Haarziekten (haaruitval, hirsutisme , hardnekkige schilfertjes ...)
  • Nagelaantasting (schimmelnagels, ...)
  • Mondziekten (schimmel, lichen,...)
  • Geslachtsziekten (genitale wratten, syphilis, candida, herpes...)

ook :

  • Nazicht van pigmentvlekken (moedervlek, huidkanker - melanoomscreening)
  • Verzorging van chronische (been)wonden (wondkliniek AZ Alma campus - woe NM)
  • Allergietesten:
    • priktesten voor astma, hooikoorts, atopisch eczeem
    • plakproeven voor allergisch contacteczeem
  • Cryotherapie (bevriezen)
  • Fotodynamische therapie voor basocellulaire carcinomen, actinische keratosen,... (AZ Alma)
  • Lichtbehandelingen (UVB-UVA) voor psoriasis, eczeem, jeuk, ...
  • Nazicht en spuiten van spataders (scleroseren)
  • Dermatochirurgie (wegname cysten, melanoom, naevi, lipoom...)
  • Pigmentproblemen (vitiligo, moedervlekken,..)

en esthetische dermatologie:  

rimpelbehandeling (bij Dr. Desmet)

LASERbehandelingen: definitieve ontharing, couperose, pigmentatie, tatouage, littekens, resurfacing,...

   
   
 

top

Allergietesten

Wat is een allergietest?
Allergietesten zijn uitlokkingstesten. Door het aanbrengen van bepaalde producten op de huid (=epicutane testen) of in de huid (=priktesten en intracutane testen) gaat men een huidreactie voor die producten proberen uit te lokken om zo de allergie te kunnen opsporen.

De prik-test dient vnl. om allergieën aan omgevingsallergenen op te sporen (bv. huisstofmijt, pollen, grassen, dierenepithelen, voeding, etc.) in het kader van atopisch eczema (soms familiaal, met hooikoorts, en/of astma). De testen gebeuren op de binnenzijde van de armen. Hierbij brengt men telkens een druppel vloeistof van het te testen product aan op de arm. Vervolgens wordt doorheen de druppel op de huid aangeprikt. Na 20 minuten leest de arts het resultaat af. Het gaat bij priktesten om een onmiddellijke reactie. Daarom is één aflezing na 20 minuten voldoende.
Hiervoor krijgt u op een latere datum een afspraak. Dit kan niet tijdens een eerste consult gebeuren.
Priktesten kosten rond de €60 maar worden grotendeels vergoed door de mutualiteit.
Belangrijke punten:
Vanaf 7 dagen voor het onderzoek moet u allergiepillen (antihistaminica en cortisone) stoppen. Soms zit datzelfde product ook in hoestsiropen.

De plak-test, epicutane huidtest, patch test, lapjesproef (allemaal synoniemen):
Plaktesten worden geplaatst om eczeem verder te onderzoeken. Zo onderscheidt men een irritatief uitdrogingseczeem van een allergisch contacteczeem.
Door middel van deze testen wordt de verantwoordelijke stof (bv. een parfum, een bewaarmiddel, een kleurstof, een metaal, etc) opgespoord. Op die manier kunnen aangepaste cosmetica geadviseerd worden. Dit kan niet direct tijdens een eerste consult gebeuren. Hiervoor krijgt u afspraken op een latere datum.
Tijdens een eerste consultatie wordt er een selectie gemaakt van producten waarop u mogelijks allergisch zou kunnen reageren. Deze keuze wordt gemaakt op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van de producten waarmee hij in contact komt (beroep, hobby,...).
De patiënt dient hiervoor 3 maal in dezelfde week (maandag - woensdag - vrijdag) de dermatoloog te consulteren.
Op maandag worden de teststoffen (meestal een 60-tal) op de rug gekleefd. (Breng ook uw eigen producten mee)
Op woensdag wordt de kleefpleister verwijderd en is er een eerste aflezing.
Op vrijdag wordt een definitieve aflezing gedaan en worden de resultaten hiervan besproken.
Plaktesten worden grotendeels vergoed door de mutualiteit.
Belangrijke punten:

  • Het gebruik van cortisonezalf op armen en rug moet minstens 3 dagen voor de testen gestopt worden. (Bodylotion mag aangebracht worden tot de dag voordien op de rug.)
  • Er mag gedurende 2m geen UV-expositie plaatsgevonden hebben op de rug. (Niet meer zonnebaden of zonnebank vanaf 2 maanden voor testdatum.) De rug mag niet zongebruind zijn.
  • De inname van medicatie met cortisone (pillen of spuiten) moet 2 maanden voor de testen gestopt worden (ev. In samenspraak met huisarts).
  • Breng uw eigen producten mee vanaf de eerste testdag (vb alle zepen, shampoo, dagcrème, oogdruppels, cosmetica, zalven die u werden voorgeschreven,...)
  • Van maandag tot en met vrijdag mag de rug NIET nat gemaakt worden. (dus niet douchen, zwemmen,...).
  • Patiënten met een behaarde rug zouden best de rug scheren de zaterdag voor het begin van de testweek.
top


Lichttherapie

Wat is het?
PUVA is de behandeling met 100% ultraviolet A (UVA) licht gecombineerd met het medicijn psoraleen. Ultraviolet A is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Het licht dringt vrij diep in de huid door. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Uit ervaring is gebleken dat UVA alléén onvoldoende effect geeft en dat het nodig is een medicijn toe te voegen dat de werking van UVA versterkt. Door de inname van psoralenen blijft u gedurende 24u overgevoelig aan UV licht, dus ook aan de zon. U dient de huid en de ogen gedurende 24u goed te beschermen met zonnemelk (na de UV-behandeling) en zonnebril.

UVB (ultraviolet B licht- 311nm TL01) is eveneens een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Er hoeft geen medicatie te worden ingenomen tijdens een UVB-behandeling.

Hoe werkt het?
Tijdens de PUVA of UVB therapie staat u in een lichtcabine. Afhankelijk van de huidskleur wordt een belichtingschema bepaald. De belichtingstijd wordt zeer langzaam verhoogd om verbranding te voorkomen. De eerste belichtingen duren vaak niet langer dan enkele seconden. De belichtingen vinden 2 tot 3x week plaats en de totale kuur duurt gemiddeld 20 beurten.

Wat is het verschil met een zonnebank?
De lampen in de meeste zonnebanken bestaan uit 90% UVA en 10% UVB. Aangezien u hier geen psoralenen inneemt, heeft u weinig resultaat van de UVA stralen. De dosis UVB (10%) is onvoldoende om werkzaam te zijn.

Voor wie?
Lichttherapie is een mogelijke behandeling voor psoriasis, eczeem, vitiligo, zonneallergie, lichen planus en jeukende aandoeningen. UVB is een veilige behandeling voor kinderen en zwangere vrouwen.

Nuttige informatie
Tijdens de belichting is het verplicht een UV brilletje te dragen om de ogen te beschermen.

Breng best een eigen handdoekje en een UV brilletje mee, alsook uw afsprakenkaartje voor verdere afspraken vast te leggen.

Vermeld steeds aan uw dokter welke medicatie (onstekingsremmers,...) u inneemt of als er zich een wijziging in uw medicatie heeft voorgedaan. Veel medicatie maken u gevoeliger aan de UV stralen en kunnen leiden tot verbranding.

Door de inname van psoralenen blijft u gedurende 24u overgevoelig aan UV licht, dus ook aan de zon. U dient de huid en de ogen gedurende 24u goed te beschermen met zonnemelk en zonnebril.

Breng geen (geparfumeerde) zalven aan vooraleer u naar de lichttherapie komt.

Lichttherapie wordt voor psoriasis, lichen, zonne-allergie,... vergoed door de mutualiteit.

Waar?
Hugo Verrieststraat 9, Eeklo: PUVA en UVB cabine TL01
AZ Alma: PUVA, UVB en Hand en voet PUVA

top

 


Spierontspannende geneesmiddelen

Hoe werkt het?
Het toxine blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spiertjes, waardoor de activiteit van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Gelaatsrimpels ontstaan door overactiviteit van de onderliggende spieren. Door in deze gelaatsspieren een kleine hoeveelheid toxine in te spuiten, gaan deze zich ontspannen zodat de rimpels in de huid vervagen. Het maximale effect wordt na 10 dagen bereikt en houdt 4 tot 6 maanden aan, waarna de behandeling dient te worden herhaald. De injecties zijn volkomen veilig en vrijwel pijnloos. Er is geen verdoving nodig. Deze methode kan ook ondersteunend werken bij vullingstechnieken of andere cosmetische ingrepen. Met deze techniek kan niet steeds een volledige afvlakking van de huid worden verkregen. Het is niet altijd mogelijk tijdens één raadpleging de juiste hoeveelheid in te spuiten medicatie in te schatten en bij onvoldoende ontspanning van de spier zijn bijkomende inspuitingen na enkele weken soms nodig.

NA DE BEHANDELING
Na de inspuiting kan er ter plekke roodheid en een kleine zwelling ontstaan en soms een bloeduitstorting. Deze verschijnselen zijn zeldzaam en trekken zeer snel weg. U kunt na de ingreep dan ook meteen naar huis. De eerste 4 uren na de inspuiting mag men niet gaan liggen of langdurig voorover buigen om de verspreiding van de medicatie te beperken. Wrijven over de plaats van inspuiting is af te raden om dezelfde reden.

Welke zones komen in aanmerking voor een huidverjonging?
Dit medicijn is een middel om “expressierimpels” te verminderen terwijl fillers een middel zijn om statische rimpels op te vullen. De zones die het frequentst worden behandeld:

  • Voorhoofdrimpels : de horizontale lijnen aan het voorhoofd of “denkrimpels”.
  • Fronsrimpels : het herhaaldelijk fronsen van de wenkbrauwen leidt tot diepe, blijvende rimpels. Deze hinderlijke rimpels geven een streng uiterlijk. Indien deze expressierimpels nog niet permanent aanwezig zijn is dit de meest efficiënte manier om ze te verwijderen.
  • Kraaienpootjes : Kraaienpootjes : deze waaiervormige fijne expressie rimpeltjes aan de zijkanten van de ogen worden veroorzaakt door het lachen. Ze verschijnen ook reeds op vroege leeftijd. Met een relatief kleine dosis verkrijgt men een optimaal resultaat.

Tegengaan van transpireren (hyperhydrosis).
Het product blokkeert het 'zweetsignaal' tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren. De zweetproductie neemt dan sterk af of stopt geheel. Het effect houdt 9 tot 12 maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen. In principe kan dit worden toegepast aan de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels. Behandeling van de oksels is nauwelijks pijnlijk. Behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking ter hoogte van de handpalmen en de voetzolen blijft ook meestal niet erg lang.


Zijn er bijwerkingen?
Het is een veilig geneesmiddel. Het wordt sinds vele jaren gebruikt in oa. de oogheelkunde en neurologie. De kleine injecties zorgen voor een kortdurende pijn door de prik. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor tijdelijk een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. Na de injectie is er een klein bultje zichtbaar (vergelijkbaar met een kleine muggenbeet). Dit bultje trekt snel weer weg. Soms ontstaan er tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Afhangen van de wenkbrauwen of het bovenste ooglid werd beschreven na deze techniek maar is extreem zeldzaam en van voorbijgaande aard. In uitzonderlijke gevallen kunnen zich antistoffen vormen tegen de medicatie zodat de werkzaamheid vermindert.


Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen
ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
U moet vermijden om zwanger te worden, dus zorg dat u een doeltreffende contraceptiemethode gebruikt. U mag geen borstvoeding geven tijdens de behandeling.
INTERACTIE MET ANDERE MEDICIJNEN
U mag niet behandeld worden met bepaalde antibiotica of met spierontspannende geneesmiddelen. U mag geen aspirine of andere bloedverdunner innemen 1w ervoor tot 1w na de behandeling
INTERACTIE MET ALCOHOL
De dag voor de behandeling mag er geen alcohol genuttigd worden.


KOSTEN
Deze ingreep wordt uitgevoerd omwille van cosmetische redenen en is niet terugbetaald door het ziekenfonds. De kostprijs van de behandeling wordt mede beïnvloed door de aard van de aandoening (uitgebreidheid, hoeveelheid toxine nodig…).

top

 


Fillers

Diepe rimpels kunnen worden weggewerkt door ze ‘op te vullen’. Dit gebeurt met fillers. Bij deze techniek wordt een stof met een injectienaald in de huid gespoten. Hiermee kunnen diepere lijnen verdwijnen. Er zijn afbreekbare fillers, zoals hyaluronzuur en collageen die langzaam uit de huid verdwijnen. Niet-afbreekbare fillers zoals siliconen worden ingekapseld en blijven dus aanwezig in de huid. Bij de afbreekbare fillers moet de behandeling na 6 tot 12 maanden herhaald worden om het effect te kunnen behouden. Omdat met het ouder worden bepaalde contouren van het gezicht kunnen veranderen bestaat de kans dat op de lange duur de ingekapselde fillers in negatieve zin gaan opvallen (granuloomvorming).

Welke gelaatrimpels komen in aanmerking voor een behandeling?
In principe kunnen alle gelaatrimpels met hyaluronzuur behandeld worden, maar de mooiste resultaten worden bereikt bij diepere rimpels, vooral in de onderste helft van het gelaat:

Nasolabiale plooi (van neus naar mondhoek)
Afhangende mondhoeken
Fijne rimpels rond de mond
Marionettenlijnen (rimpels tussen mondhoeken en kaakrand)
Fronsrimpels (meestal in combinatie met Botuline-toxine)
Lipvergroting en accentueren van lipcontouren


KOSTEN
Deze ingreep wordt uitgevoerd omwille van cosmetische redenen en is niet terugbetaald door het ziekenfonds. De kostprijs van de behandeling wordt mede beïnvloed door de aard van de aandoening (uitgebreidheid, hoeveelheid product nodig…).

top

 


Fruitzuurpeeling

De behandeling gaat door in het kabinet van de dermatoloog en neemt per keer ongeveer 20 minuten in beslag. Er wordt een fruitzuur op het gelaat aangebracht, dat na enkele minuten wordt geneutraliseerd door middel van een base. Er dienen in totaal een 5-tal peelings te gebeuren, doorgaans met een 2-tal weken interval. Bij iedere peeling-sessie wordt de tijd van applicatie en/of de concentratie van het product verhoogd.
Voor de 1e peeling dient de huid gedurende 2 weken te worden voorbereid met een crème, die reeds fruitzuur bevat. Deze wordt door de dermatoloog voorgeschreven en aangepast aan uw huidtype en de indicatie.
24 uren na een peelings-sessie kan de behandelde huid lichte roodheid vertonen, dewelke doorgaans erg aanvaardbaar is. Het gelaat mag op dat moment echter niet worden blootgesteld aan overdreven zonlicht.
Dit is ook de reden waarom de medische fruitzuur-peelings enkel plaats vinden van september tot april. De crèmes die u tussen de peelings-sessies door dient te appliceren worden eveneens in samenspraak met uw huidarts bepaald. De behandelingen zijn totaal pijnloos en garanderen doorgaans een erg tevreden patiënt(e) met een jonger en frisser gelaatshuid.

Dit kan toegepast worden voor:
Pigmentatievlekken, Zwangerschapsmasker of melasma
Onzuivere huid, Vette huid, Acné(littekens), Open poriën, Zonbeschadiging, Rokershuiden, Littekens,
Esthetische verbetering van rimpels, Kraaiepootjes, Huidveroudering, Xanthelasma

Dit kan toegepast worden voor Pigmentatievlekken, Onzuivere huid, Vette huid, Acné, Open poriën, Zonbeschadiging
Rokershuiden, Littekens, Esthetische verbetering van rimpels, Kraaiepootjes, Huidveroudering, Xanthelasma, Zwangerschapsmasker of melasma

Een peeling kost rond de €60 per beurt en wordt niet vergoed door de mutualiteit.

top

 


Laser

Wat zijn lasers?
Medische lasers zijn toestellen die licht produceren van één bepaalde golflengte. Door de aangepast pulsduur en energie te kiezen kan de dermatoloog heel specifiek bepaalde doelstructuren (bloedvaatjes, haarfollikels, bindweefsel, pigment…) in de huid vernietigen of beïnvloeden, zodat er een dermatologische of esthetische verbetering kan bekomen worden en dit zonder beschadiging van de normale huidstructuren. Voor elke indicatie is er een beste laser ter beschikking. Hoe eenvoudig sommige behandelingen mogen lijken, de keuze van de geschikte golflengte, pulsduur en energie vereist een grondige kennis van de dermatologie en de laserfysica. Bij onoordeelkundig gebruik van lasertoestellen kunnen wonden, littekens of pigmentbeschadiging ontstaan. Ook vereist de opvolging en de nabehandeling van sommige behandelingen een degelijke kennis van de genezingsreacties en soms een specifiek geneeskundig voorschrift. Een uitspraak van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België stelt ondubbelzinnig dat laserbehandelingen thuishoren in een medische praktijk, onder supervisie en de verantwoordelijkheid van een arts en niet in een schoonheidssalon.

Wat zijn ‘flitslampen’ ? of IPL = intense pulsed light
Het verschil met een laser, dat één bepaalde golflengte uitzendt, is dat een flitslamp een mix van golflengten uitzendt. Een laser is dus in staat met een hoog vermogen selectief bepaalde structuren in de huid te behandelen. Flitslampen zijn niet selectief en reageren op meerdere structuren in de huid. Door deze diffusie zijn de flitslampen minder krachtig.

Behandeling met laser is mogelijk voor:

Huidafwijkingen berustend op fijne bloedvaatjes zoals aangeboren wijnvlekken, couperose en rosacea in het gelaat, erythrosis colli (rode verkleuring in de hals), fijne rode tot bredere blauwrode adertjes op de benen.

*Couperose/rode adertjes in het gelaat
De laserenergie wordt opgenomen door de rode bloedcellen in de uitgezette haarvaatjes. Hierdoor ontstaat er een selectieve beschadiging van de bloedvaatjes. De omgevende normale weefsels worden hierbij niet beschadigd. Er is een milde pijn die meestal als een prikkend gevoel ervaren wordt. Na de behandeling is er meestal wat roodheid en zwelling, wat na enkele uren geleidelijk verdwijnt. Meestal dienen er 3 behandelingen te gebeuren met 1 maand interval. Daar couperose een terugkerend fenomeen is, is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling vaak noodzakelijk. Voor een enkel "gesprongen" adertje in het gelaat is vaak 1 behandeling voldoende.

¨* Wijnvlekken (angioom)
Sinds meer dan 10 jaar kunnen angiomen met selectieve vaatlasers behandeld worden. De gebruikte lasers produceren een zeer krachtige lichtgolf van één bepaalde golflengte die selectief opgenomen wordt door de rode bloedcellen in de uitgezette haarvaatjes. Door de hoge energiedosis en de extreem korte pulsduur ontstaat een selectieve beschadiging van deze afwijkende haarvaatjes. Dit wordt zo precies gedaan dat de omgevende normale weefsels nauwelijks beïnvloed worden.

Een behandeling bestaat altijd uit meerdere sessies (5-10), telkens met minimum twee maanden interval.

Na behandeling is er wat roodheid en de dag nadien een zekere zwelling (meestal een drietal dagen).

Het risico op littekens of textuurveranderingen is verwaarloosbaar.

Het risico op een tijdelijke hyperpigmentatie (bruine verkleuring) of hypopigmentatie (verbleking) is eveneens verwaarloosbaar en met deze laser kan ook in de zomerperiode behandeld worden indien de huidskleur niet sterk gepigmenteerd is.

De behandelingen zijn pijnlijk. Bij kinderen wordt daarom meestal behandeld onder een korte algemene anaesthesie.
Afkoelende nazorg met Flamigel of natte compressen.
Voor vlakke wijnvlekken ter hoogte van het gelaat, hals en handen kan een aanvraag bij het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF) ingediend worden , waarbij een 90% terugbetaling van de honoraria kan verwacht worden.

Ontharing van gelaat, bikinilijn, oksels, benen, rug. De lichtgolf wordt selectief opgenomen door het pigment in de haarwortel. Enkel in de groeifase van de haarcyclus is er voldoende pigment aanwezig om een definitieve epilatie te bekomen. Dit betekent dat er slechts telkens een bepaald percentage van de haren zullen vernietigd worden in één behandeling en dat er 5 tot 8 behandelingen nodig zijn (met een interval van minimum 8 weken) voor een optimaal resultaat. De beste resultaten worden bekomen bij patiënten met dikke donkere haren en een bleke huid. Laserontharing gebeurt enkel tijdens wintermaanden.

Moedervlekken
Met de CO2-laser wordt de moedervlek verhit en verdampt. Om veiligheidsreden worden enkel verheven naevi behandeld. Onregelmatige moedervlekken en gekleurde huidletsels met onzekere diagnose worden nooit met de laser behandeld. De mooiste resultaten worden bekomen bij verheven naevi ter hoogte van het gelaat.

Huidverjonging/Rimpelbehandeling     
Bij de nieuwste techniek van "gefractioneerde" resurfacing worden er minuscule gaatjes gemaakt in de huid. De huid schilfert een  3-tal dagen na de behandeling af. Hierdoor gaan  pigmentverschillen verminderen, fijne rimpeltjes verdwijnen en wordt er een verbetering van de grootte van poriën bekomen, waardoor men een egaal aspect van de huid bekomt. Door het warmte-effect in de diepe huidlagen gaat tijdens dezelfde behandeling het bindweefsel gestimuleerd worden om nieuw collageen aan te maken. Dit resulteert na enkele maanden in een " tightening " of lifting van de huid. Deze nieuwe techniek kan worden toegepast voor het volledige gelaat, de hals, het décolleté en de fijne rimpeltjes rond de ogen of de mond. Het voordeel van deze behandeling in vergelijking met de oudere technieken is de snelle wondgenezing, er is geen algemene verdoving noodzakelijk, het is een veilige en doeltreffende techniek. Na de behandeling is er een matige zwelling en roodheid die enkele uren tot maximaal 2 dagen aanhoudt. Dit wordt gevolgd door een gebronzeerd aspect van de huid, ten gevolge van korrelgrote korstjes, gedurende 3 tot 7 dagen. De behandeling wordt zonder verdoving verdragen en voelt aan als zeer fijne speldenprikjes. Na enige tijd ontstaat wel een tamelijk branderig gevoel dat maximaal enkele uren kan duren. Hierbij kan koeling helpen. Het risico op littekens is onbestaande. De behandeling gebeurt enkel tijdens de wintermaanden. De behandeling kan gecombineerd worden met de Titan®laser voor huidversteviging.

Ooglidcorrectie       
De nieuwe gefractioneerde techniek wordt eveneens toegepast bij een verslapping en rimpeling van de oogleden. Door millimetertjes huid in de oogleden te verdampen met de laser bekomt men een verstrakking van het ooglid. De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. De herstelperiode bedraagt 7 tot 10 dagen.

Huidversteviging (Titan®)
De infrarode lichtbron warmt de diepere huidlagen op met samentrekking en nieuwvorming van elastisch bindweefsel tot gevolg. De opperhuid blijft onaangetast door een continue koeling. Deze procedure wordt gebruikt om de huid van het gelaat, de hals en décolleté te verstevigen en te ‘liften’. Het maximale resultaat wordt na 2 tot 3 maanden bereikt. Standaard worden 2 tot 3 behandelingen verwacht voor een beduidende verbetering. Deze laser heeft echter geen effect op de bruine vlekjes. Er is geen herstelperiode bij deze techniek.

Littekens   ( zowel kleur, indieping of verhevenheid als textuur).
Acnélittekens of littekens ten gevolge van een operatie of ongeval kunnen met de gefractioneerde laser verfraaid worden. Afhankelijk van het aspect van de littekens kunnen 3 tot 5 behandelingen nodig zijn met 2 tot 3 maanden interval.

Striemen
Door de techniek van gefractioneerde resurfacing is er een samentrekking van het onderliggende bindweefsel zodat de striemen minder breed worden. Meestal volstaan 3 behandelingen met 2 tot 3 maanden interval. Men kan een 50 tot 80% verbetering verwachten.

Tatoeage
Met de nieuwste laser kunnen alle kleuren verwijderd worden. De inktpartikels worden door de laser verbrokkeld zodat  ze door de huidcellen zelf worden opgeruimd. Dit proces duurt 4 tot 8 weken. Het aantal vereiste behandelingen en het uiteindelijke resultaat zijn afhankelijk van de kleur, hoeveelheid inkt en de diepte van de tatoeage (meestal 8 tot 10 behandelingen).

UltraPulse ablatie (verdampende laser) van allerhande wratachtige of verheven huidletsels (onder andere intradermale naevi, verrucae, xanthelasmata, syringomen,…). Sommige pre- en oppervlakkig cancereuse huidletsels kunnen hiermee ook behandeld worden.

top

 


Chirurgie- heelkundige ingreep

BELANGRIJKE RAADGEVINGEN:.
Verwittig uw arts indien u vroeger reeds een reactie vertoonde op plaatselijke verdoving (bij tandarts ed.) en vermeld steeds gekende allergieën aan latex en dergelijke...
Bepaalde bloedverdunners (aspirine, asaflow, marevan, marcoumar, sintrom,...) dienen wel tijdig gestopt te worden. Overleg dit met uw arts.
U hoeft niet nuchter te zijn.
U mag alleen of met begeleiding komen.

LOKALE VERDOVING:
De huidafwijking wordt eerst plaatselijk verdoofd met een injectie. Hierbij voelt u eerst een klein prikje van de injectienaald. Vervolgens wordt de verdovingsvloeistof ingespoten; meestal voelt dit wat branderig aan. Door het inspuiten zal het betreffend gebiedje tijdelijk opzwellen en ook tijdelijk bleek van kleur worden; dit gebiedje is vrijwel meteen verdoofd. Na de verdoving voelt u geen pijn meer, wel voelt u dat de arts bezig is.

EXCISIE:
Het te opereren gebied wordt afgedekt met een steriele doek die u niet mag aanraken. Daarna wordt (meestal) een ovaalvormig gebied rondom de huidafwijking uitgesneden. De wondranden worden zorgvuldig gehecht. De draadjes kunnen verwijderd worden na 5 tot 21 dagen, afhankelijk van de lokalisatie. De draadjes mogen niet nat gemaakt worden. Er zal een waterafstotende pleister (opsite) aangebracht worden.

PIJN:
De lokale verdoving kan een 2-tal tot 4-tal uren blijven nawerken. Een zekere pijnsensatie is mogelijk wanneer de verdoving is uitgewerkt. Indien nodig kunt u paracetamol (Dafalgan of Perdolan mono) innemen. (Liefst geen aspirine aangezien dit bloedverdunnend werkt.) Bij onvoldoende effect op de pijn, kan eventueel overgegaan worden op Dafalgan codeïne of een ontstekingsremmer zoals Nurofen, Diclofenac, ...

VERBAND:
Optie 1: Het aangebrachte steriele verband is van het type Opsite Post-Op. Dit is wat waterbestendig zodat men voorzichtig kan douchen. Baden, sauna of zwemmen daarentegen is niet toegelaten.
Het steriele verband dient ter plaatse te blijven tot op het moment dat de hechtingen verwijderd worden. Vroegtijdig verwijderen van het verband kan aanleiding geven tot ontsteking van het wondje.
Bij een lichte verkleuring van het verband door afgave van wat wondvocht, dient er niets te gebeuren. Indien de pleister toch eerder loskomt, is aanbrengen van een nieuw steriel verband noodzakelijk, na ontsmetting van de draadjes met isobetadine dermicum.
Optie 2: Het aangebracht verband dient dagelijks verwijderd te worden. De draadjes moeten dan steeds ontsmet worden met isobetadine.

VERLOOP:
Normale evolutie in de wondheling betekent dat de initiële pijn/ trekkerig gevoel verdwijnt en dat er vervolgens een lichte jeuk kan optreden. Een terug toenemende pijn in de wonde kan op een infectie wijzen. In dergelijk geval is het aangewezen opnieuw contact met mij op te nemen of uw huisarts te raadplegen.

NAZORG:
Na het verwijderen van de draadjes mag u het litteken dagelijks inmasseren met een littekenzalf of voedende crème om een mooie littekenvorming te bekomen. Er bestaan ook siliconepleisters om het litteken af te dekken.
Zolang het litteken nog rood-roodbruin is (6-24maanden), dient u blootstelling aan de zon te vermijden. U kan het litteken beschermen door middel van een pleister of door het frequent aanbrengen van een zonnecrème (factor 50+). Er bestaan hiervoor handige sticks bij de apotheek.

top

 


Fotodynamische therapie_(PDT)

Fotodynamische therapie wordt steeds toegepast in het AZ Alma en niet in de thuispraktijk.
Bij PDT wordt er op het letsel eerst een crème met een lichtgevoelig produkt (aminolevulinezuur) aangebracht en na 3uur belicht met een rood licht gedurende 8 minuten.

Werking:
Wanneer een huidletsel wordt voorbereid met aminolevulinecrème wordt deze crème selectief opgenomen in snel-delende (slechte) cellen. Na belichting met rood licht zal er een reactie ontstaan in alle cellen die het aminolevulinezuur hebben opgeslorpt. Deze reactie leidt tot afsterven van deze cellen. Aangezien dit aminolevulinezuur in het bijzonder opgeslorpt wordt door snel vermenigvuldigende huidcellen, zoals kankercellen of hun voorlopers, zullen de gezonde cellen met deze techniek gespaard blijven.
In sommige gevallen kan het nodig zijn de behandeling te herhalen na 1 of meerdere weken.

We overlopen hieronder hoe deze behandeling praktisch verloopt
:

  • Het letsel zal afgetekend worden en vervolgens met een speciale crème worden ingewreven. Hierop komt een afsluitend (plastiek)verband.
    Bij sterk korstende letsels is het soms nodig vooraf de korstjes wat te verwijderen (eventueel onder lokale verdoving).
  • Dit verband zal min. 3 uur dicht moeten blijven. Gedurende deze tijd mag u het ziekenhuis verlaten (met een groot verband).
  • Na 3 uur wordt het verband door ons verwijderd worden en vervolgens wordt het letsel belicht met rood licht gedurende 8 minuten.
    Tijdens deze behandeling kan een branderig gevoel optreden. Zonodig krijgt u een pijnstillend middel of wordt er een afkoelende spray geappliceerd.
  • Na afloop van de behandeling mag u naar huis en zal er een irritatie (brandwonde) zichtbaar zijn.

Nabehandeling thuis:

  • Op de letsels wordt dagelijks 1 à 2 maal Flamigel (eventueel onder een verbandje) aangebracht tot volledige genezing.
  • Bij korstvorming zal aangeraden worden voorzichtig te zijn met water en zeep: korte douches, niet wrijven maar droog deppen.


Gevolg:

  • Thv het behandelde gebied kunnen korstjes ontstaan. Blijvende littekenvorming is uitermate zeldzaam doch is nooit 100% uit te sluiten.
  • Tenslotte zal u een nieuwe afspraak krijgen om het resultaat van de behandeling op te volgen en zonodig een aanvullende belichtingssessie te doen.
top




Scleroseren

Voor wie is deze behandeling bedoeld?
Patiënten met ontsierende kleine of grote spataderen op de onderbenen, die behalve cosmetische klachten ook klachten kunnen geven van zware vermoeide benen, (nachtelijke) kuitkrampen en trillingen van de benen (restless legs).


HOE VERLOOPT DE BEHANDELING?

Voorafgaand gesprek:
Tijdens een eerste consultatie wordt er besproken of u in aanmerking komt voor scleroseren, dan wel vaatlaserbehandeling. Eventueel dient er voorafgaand een duplex onderzoek gepland worden bij de vaatchirurg. Lang niet altijd leidt inspuiten van spataderen tot vermindering van klachten (zoals een moe of zwaar gevoel in de benen, krampen etc. !) Vaak (niet altijd) is scleroseren van spataderen een cosmetische ingreep, om de benen "mooier" te maken. Tevens kan geen garantie gegeven worden dat in de toekomst geen nieuwe spataderen zullen ontstaan. Wanneer de arts meent dat het resultaat om bepaalde redenen tegen zal vallen, zal hij/zij de ingreep weigeren. Het uiteindelijke resultaat is zichtbaar na enkele maanden.

Voor de behandeling:

  • Therapeutische compressiekousen halen volgens voorschrift bij bandagist en reeds enkele dagen dragen
    (niet dag van consultatie)
  • Aethoxysklerol halen bij apotheker op voorschrift

De dag van behandeling

  • Zorg ervoor dat uw benen grondig gereinigd en gewassen zijn.
  • Smeer geen crèmes of lotions op de benen.
  • Epileer of scheer uw benen niet op de dag van de behandeling.
  • Breng uw therapeutische kousen en ev loszittende broek mee naar de consultatie.
  • Neem liefst geen aspirine of ontstekingsremmende medicatie in.

Wat houdt de behandeling in?

Bij het scleroseren (zgn “inspuiten”) van spataderen wordt een dunne naald in het bloedvat ingebracht, waarna een etsende vloeistof wordt ingespoten. Hiermee wordt opzettelijk de wand van het bloedvat beschadigd, zodat deze verkleeft en het vat verandert in een dunne streng waar geen bloed meer doorheen stroomt. In feite maakt de arts dus expres een ontsteking in het bloedvat. Dit is een steriele ontsteking, dus geen infectie. De ontsteking is nodig om het bloedvat te laten verkleven. Het ingespoten vat is voelbaar als een harde, wat gevoelig strengetje. Er is een maximum aan de hoeveelheid in te spuiten vloeistof per keer. De arts kan dus beslissen om later door te gaan. De duur van de behandeling is ongeveer 40 minuten.

Onmiddellijk na de behandeling:

  • U vertrekt uit de praktijk met uw therapeutische kousen aan en draagt deze onafgebroken gedurende 48u. U mag deze niet uitdoen om te douchen, slapen,...
  • U mag zonder begeleiding weer naar huis. U kunt dus met uw eigen vervoermiddel (fiets, auto etc..) weer naar huis.
  •  Op de dag van de behandeling kan ‘s avonds hoofdpijn, rillerigheid en koorts optreden. U mag een tablet Paracetamol 500 mg innemen, echter geen Aspirine.

De dagen/weken na de behandeling:

  • U draagt uw therapeutische kousen gedurende 48u ononderbroken, dus overdag  + ’s nachts. Nadien nogmaals gedurende minimaal 8 dagen overdag.
  • Een korte douche mag vanaf 48u na de behandeling. Warme baden of sauna moeten vermeden worden gedurende 6weken.
  • Blootstelling aan zon vermijden gedurende 8 weken.
  • Intensieve sporten zoals balsporten, contactsporten, fitness of hardlopen moeten beperkt worden gedurende 2weken. Nadien is dit toegelaten MET steunkous. U mag wel wandelen en fietsen.
  • Immobiliteit (stil zitten/staan) gedurende meer dan 4u vermijden (vliegtuigreizen, autoreizen, ...) gedurende 2 weken.
  • Een behandelde regio mag ten vroegste opnieuw behandeld worden 8weken na een vorige behandeling.

Is de behandeling pijnlijk?
Zoals bij elke ontstekingsreactie treden verschijnselen op als roodheid, tijdelijke zwelling en pijn. De meeste patiënten hebben hier weinig of geen last van. Het inspuiten van “grote” spataderen wordt meestal niet gevoeld, het inspuiten van “kleine” spataderen wel. Als er veel spataderen tegelijk worden behandeld of als er een sterke vloeistof is ingespoten (bij grote spataderen), kunnen de klachten enkele dagen aanhouden en kunt u zelfs wat grieperig zijn. U mag dan een paracetamol nemen.

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van deze behandeling?
Een enkele keer treden complicaties op. Hiertoe behoren blauwe plekken, blaartjes/wondjes op de inspuit- plaats, een pijnlijk bloedstolsel in het vat (microthrombus) en (zeer zelden) een allergische reactie op de ingespoten vloeistof. Ook kunnen bij daarvoor gevoelige patiënten pigmentvlekken achterblijven. Een pigmentatie verdwijnt meestal 3 tot 6 maanden na de sclerotherapie. Zelden (1-2% kans) zal de pigmentatie langer dan 1 jaar duren. 
Soms ziet men een roodpaarse vlek van zeer fijne haarvaatjes (matting) na de behandeling. Ze verdwijnen meestal spontaan na 3-12 maanden. 
Extra last in de knieholten (pijn, blaartjes, striemen) komt, wanneer daar is ingespoten, ook veel voor. 
Ook branderige pijn tijdens het inspuiten zelf,  juist van de kleine spataderen, is normaal !

De meeste bijwerkingen kunnen beperkt worden door het voldoende lang dragen van de steunkousen.

  top